Jangan Pandang Rendah Kepada Yang Tidak Bertudung


Pada 14 Julai 2012, saya post satu status di Facebook page saya:

“Jangan pandang rendah kepada yang tidak bertudung.”

Tanpa diduga, status ini menjadi “hangat”. Banyak interpretasi yang timbul yang tidak ada kaitan dengan status tersebut. Mungkin ada kaitannya, tetapi jauh daripada maksud yang ingin disampaikan. Maka saya tertanya-tanya, “Apakah status tersebut tidak jelas?”

Saya tanya beberapa rakan saya dan mereka tidak memberikan interpretasi yang melencong. Mereka faham. Tetapi, mungkin kerana mereka rakan saya dan mereka mempunyai kefahaman yang lebih kurang sama dengan saya. Jadi, saya minta maaf atas sebarang kekeliruan.

Dalam masa yang sama, saya rasa kekeliruan yang timbul mungkin bukan kerana tidak faham apa maksud status tersebut tetapi mungkin kerana:

  1. Minda sudah terbiasa dengan equation perempuan tidak bertudung = perempuan tidak baik.
  2. Terburu-buru untuk memberi reaksi tanpa meneliti dahulu status tersebut.
  3. Tidak “dengar” apa yang saya ingin katakan, tetapi “dengar” apa yang diri sendiri ingin dengar. Dalam Psikologi, ia dipanggil selective listening.
  4. Terlupa yang dalam Islam adanya prinsip Husnuzon (bersangka baik).
Saya kata ini satu KEMUNGKINAN sahaja, bukan satu KEPASTIAN. Apa yang berada di minda anda, hanya Allah yang tahu dan saya tidak akan mengaku yang saya tahu. Saya tidak judge anda.
Status ini, pada pandangan saya, ringkas dan jelas. Tetapi, saya tetap ingin offer penjelasan tentang status tersebut.

Sudah semestinya status itu bukanlah untuk menyokong perbuatan tidak bertudung. Menutup aurat itu wajib. Full stop.

Sudah semestinya status itu bukanlah untuk melaga-lagakan perempuan bertudung dengan yang tidak bertudung. Ini bukan WWF. Calm down.

Intipati status ini ialah keperluan kepada diri untuk melihat manusia dengan kaca mata kasih sayang dan bukan dengan kaca mata hantu jembalang. Fokus kepada potensi yang ada pada setiap manusia,termasuklah yang pada zahirnya nampak “kurang” Islamnya kerana mungkin individu tersebut akan jadi jauh lebih baik daripada kita dan boleh memberikan sumbangan besar kepada Islam. Default setting kita ialah kita inginkan syurga untuk semua, dan bukannya neraka.Cara kita berfikir menentukan cara kita approach orang dalam Dakwah.

Alhamdulillah, saya pernah jumpa dengan beberapa Muslimah yang tidak bertudung yang mengajar saya satu pengajaran yang amat berharga. Mereka tidak bertudung tetapi dahagakan Islam dan ingin menyumbang bakti untuk agama. Dahulu, saya fikir kalau perempuan tidak pakai tudung maka imannya kurang. Tetapi, siapa saya untuk bawa kayu ukur dan ukur panjang pendek keimanan seseorang? Tahap keimanan diri sendiri pun tak tahu! Saya silap.

Tetapi saya sedar akan kesilapan ini bukanlah di Malaysia, tetapi di Kanada. Saya aktif dengan Muslim Students Association (MSA) di universiti saya di negara bukan Muslim itu. Dalam kelab itu, ada seorang Muslimah tidak bertudung yang memegang jawatan sebagai setiausaha kelab. Wallahi, dia adalah antara AJK yang paling efficient dalam menjalankan tugasnya. Segala tasks yang diberikan siap dalam masa yang ditetapkan. Dia seringkali membuahkan pandangan-pandangan yang bernas dalam mesyuarat kelab. Walaupun ada bisikan-bisikan hanyir daripada belakang tabir yang mengatakan bahawa dia tidak patut memegang jawatan dalam satu kelab Muslim kerana tidak bertudung, dia kental dan terus melakukan kerjanya dengan baik. Kami yang lain memberikannya sokongan dan dorongan untuk terus kuat dan amanah dengan jawatan yang diberikan.

Setiap tahun MSA akan menganjurkan Islam Awareness Week (IAW) iaitu minggu di mana kami akan raise awareness tentang Islam berdasarkan tema yang kami putuskan untuk tahun itu. Saban tahun, apabila kami meminta pertolongan ahli-ahli kelab untuk membantu menjayakan program ini, ada-ada sahaja Muslimah yang tidak bertudung yang datang membantu. Kami tidak bayar mereka. Mereka dengan sukarelanya datang membantu.

Apabila MSA mengadakan kelas-kelas agama, dalam kalangan audience kadang-kadang nampak beberapa Muslimah yang tidak bertudung yang datang untuk menimba ilmu.
What does this tell you?

Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya tidak sama sekali menyokong perbuatan tidak bertudung. Menutup aurat itu wajib. Full stop. Setiap orang bertanggungjawab atas segala perbuatannya.
Mengapa saya underline perkataan “perbuatan”? Kerana approach kita ialah hate the sins, not the sinners.
Pada pandangan saya, saya rasa mereka rela menonjolkan diri kerana environment yang dibina ialah environment yang (secara amnya) tidak prejudis. Environment di mana mereka yang tidak bertudung tidak rasa dirinya disisih. Mereka bukan menonjolkan diri kerana ‘redha’ ataupun ‘bangga’ dengan tidak bertudung. Percayalah, ramai antara mereka yang malu kerana tidak bertudung.

Jadi, mengapa mereka tidak bertudung? Saya tidak tahu. Saya tidak tahu apa yang berlaku dalam hidup mereka yang menyebabkan mereka memilih untuk tidak bertudung. Mungkin dia pernah lalui pengalaman pahit dengan bertudung. Mungkin ayahnya menghalangnya untuk bertudung. Mungkin dia tidak pernah dididik untuk bertudung. Mungkin dia kurang yakin dengan identiti Islamnya. Mungkin, mungkin, mungkin, mungkin…

Ada banyak lagi sebab-sebab lain selain “Oh, dia seorang perempuan yang tidak baik!”
Jihad al-Nafs (perjuangan melawan diri) dalam diri seseorang tidak kita ketahui. Jadi, kalau tidak tahu, jangan buat-buat tahu.

Jangan diukur iman seseorang dengan sehelai kain. Saya dahulu begitu. Saya terlalu fokus kepada apa yang ada (atau tiada) atas kepalanya sehinggakan saya terlepas pandang akan potensi dirinya untuk kebaikan. Kenapa saya define dirinya dengan dosanya sedangkan tiada seorang manusia pun yang terlepas daripada dosa? Adilkah saya? Tidak. Saya sepatutnya fokus kepada potensi dirinya untuk kebaikan.

Boleh jadi, dia akan memberi sumbangan besar kepada Islam yang saya tidak mampu berikan. Allahua’lam.
Kepada yang tidak bertudung, saya doakan semoga Allah kurniakan kepada saudari semua kekuatan untuk menutup aurat dengan sempurna. Saya doakan semoga Allah kuatkan keyakinan saudari semua dalam Islam dan semua yang diajar dalam Islam. Saya doakan semoga Allah kurniakan saudari semua social support yang kuat dan sihat yang boleh membantu saudari-saudari dalam perjuangan hidup untuk melawan nafsu dan syaitan. Ameen.

Jadi, jangan pandang rendah kepada yang tidak bertudung. Mungkin, dia tinggi di sisi Allah.

Sumber: http://www.aimanazlan.com/


No comments:

Write a Comment


Top